زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

بشارت به بهشتیان (قرآن)





در این مقاله به بررسی آیاتی که در مورد بشارت به بهشتیان آورده شده بررسی می‌شود.


۱ - مژده امنیت



... وعلی الاعراف رجال... ونادوا اصحـب الجنة ان سلـم علیکم... • ... ادخلوا الجنة لاخوف علیکم ولآ انتم تحزنون. «و در میان آندو (بهشتیان و دوزخیان) حجابی قرار دارد و بر (اعراف) مردانی هستند که هر یک از آندو را از سیمایشان می‌شناسند و به بهشتیان صدا می‌زنند که درود بر شما باد، اما داخل بهشت نمی‌شوند در حالی که امید آن را دارند. آیا اینها (این واماندگانی که بر اعراف هستند) همان‌ها نیستند که سوگند یاد کردید رحمت خدا هرگز شامل حالشان نخواهد شد (ولی به خاطر ایمان و بعضی اعمال خیرشان خداوند آنها را مشمول رحمت خود ساخت هم اکنون به آنها گفته می‌شود) داخل بهشت شوید که نه ترسی دارید و نه غمناک می‌شوید». (اصحاب اعراف به ائمه علیهم‌السّلام تفسیر شده است. ).

۲ - مژده سلامتی



...وعلی الاعراف رجال... ونادوا اصحـب الجنة ان سلـم علیکم لم یدخلوها و هم یطمعون. «و در میان آندو (بهشتیان و دوزخیان) حجابی قرار دارد و بر (اعراف) مردانی هستند که هر یک از آندو را از سیمایشان می‌شناسند و به بهشتیان صدا می‌زنند که درود بر شما باد، اما داخل بهشت نمی‌شوند در حالی که امید آن را دارند».
مردانی که بر اعراف قرار دارند بهشتیان را صدا می‌زنند و می‌گویند: درود بر شما باد، اما خودشان وارد بهشت نشده‌اند، اگر چه بسیار تمایل دارند (و نادوا اصحاب الجنة ان سلام علیکم لم یدخلوها و هم یطمعون).
اما به هنگامی که به سوی دیگر نگاه می‌کنند و دوزخیان را در دوزخ می‌بینند، به درگاه خدا راز و نیاز می‌کنند و می‌گویند: پروردگارا ما را با جمعیت ستمگران قرار مده.

۳ - مژده آرامش



ونادی اصحـب الاعراف... • ... ادخلوا الجنة لاخوف علیکم ولآ انتم تحزنون. «آیا همین‌ها بودند که شما قسم می‌خوردید که رحمت خدا به آنان نمی‌رسد؟ شما (تحقیر شدگان) به بهشت وارد شوید که نه بیمی دارید و نه غمگین می‌شوید».
مؤ لف: مرحوم قمی در تفسیر خود از پدرش از حسن بن محبوب از ابی ایوب از مرثد از امام صادق علیه‌السّلام قریب به این مضمون را نقل کرده است.
و این روایت به طوری که ملاحظه می‌کنید به جای کسانی که حسنات و سیئاتشان برابر است صریحا مستضعفین را اسم برده، و آنگاه فرموده که در این میان جماعتی از مستضعفین هستند که امید رفتن به بهشت را داشته و از رفتن به دوزخ به خدا پناه می‌برند، و دیگر تفسیر نمی‌کند که این مستضعفین همان اصحاب اعرافند که هر کسی را به سیمای مخصوصش می‌شناسند یا غیر آنان. بنابراین، انطباق مضمون این روایت با آیات اعراف آسان است، فقط یک اشکال در آن هست و آن ظهور آیات اعراف است در اینکه کسانی که به اهل بهشت سلام می‌دهند مقربین اهل اعراف می‌باشند نه مستضعفین.

۴ - پانویس


 
۱. اعراف/سوره۷، آیه۴۶.    
۲. اعراف/سوره۷، آیه۴۹.    
۳. عروسی حویزی، عبدعلی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، ج۲، ص۴۶۰ - ۴۶۱.    
۴. اعراف/سوره۷، آیه۴۶.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۱۸۵.    
۶. اعراف/سوره۷، آیه۴۸.    
۷. اعراف/سوره۷، آیه۴۹.    
۸. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۸، ص۱۷۹.    


۵ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۴۸۲، برگرفته از مقاله «بشارت به بهشتیان».    


رده‌های این صفحه : بشارت | بهشت | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.